Αν ρίξεις μια ματιά στους τοίχους του Δέντρο cafe θα βρεις αφίσες από μια άλλη εποχή. Παριζιάνικες εκδηλώσεις και τέχνη γύρω στο ’60-’70. Η συλλογή ανήκει στον Οδυσσέα Πουσκουλού, έναν αρχιτέκτονα που έμενε στο Παρίσι, με μια μεγάλη αγάπη: τις συλλογές.

Ο κύριος Πουσκουλούς μίλησε στο Loukoumi Bar για την ιδιαίτερη αυτή συλλογή!

Κάνετε συλλογή μόνο αφίσες ή γενικά;

Γενικά! Ρακοσυλλέκτης από πάντα.

Τι σας αρέσει στις συλλογές;

Τα πιο πολλά που μαζεύω είναι συνήθως παλιά και ψιλοκατεστραμένα πράγματα. Μ’αρεσουν τα ερείπια. Γεννημένος το ’50 στην Αθήνα κάτω από την Ακρόπολη, πολύ κοντά στο μουσείο, όλη η πόλη ήταν γεμάτη ερείπια. Πολύ σημαδιακό για μένα ήταν το ότι παίζαμε πετροπόλεμο στη γειτονιά με μάρμαρα. Δεν υπήρχαν συρματοπλέγματα πουθενά. Όταν παιζεις στο θεατρο του Διονύσου κρυφτό και πετροπόλεμο…Πάντοτε τα βλέπαμε τα παλαιομένα και κατεστραμένα, ήταν οι παιδικές μου εντυπώσεις. Παρόλο που ήμουν αρχιτέκτονας, απεχθανόμουν το design και ό,τι γυάλιζε.

Οι αφίσες πώς προέκυψαν;

Σπούδασα Παρίσι και έμεινα πολλά χρόνια, στο κέντρο των γκαλερί του Παρισιού. Εντυπωσιαζόμουν πολύ, γιατί κάθε μέρα έβλεπα, τη δεκαετία του 70, πάνω από 20 διαφορετικές αφίσες. Αυτό δεν μπορεί να μη σε εντυπωσιάσει! Σε πολλούς φίλους που έρχονταν και ψάχνανε, τους έλεγα δεν χρειάζεται να ανοίγετε περιοδικά, τα βλέπετε όλα στον δρόμο όταν περπατάτε. Δεν ισχύει πλέον τόσο πολύ αυτό. Ήταν ένα Παρίσι που έλαμψε για μια δεκαετία τότε. Πήγαινα σε όλες τις εκθέσεις, χάζευα και δεν υπήρχε μία να αγοράσω κάτι και έπαιρνα την αφίσα, συνήθως δωρεάν, κάποιες φορές τις πουλούσαν κιόλας! Το δωματιάκι που ζούσα στην αρχή ήταν 8 τετραγωνικά, μετά πήρα με έναν φίλο 45 τετραγωνικά κλπ. Όλοι οι τοίχοι μου ήταν αφίσες! Ήταν άπειρες!


Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες έχετε συνολικά;

Πολλές χάθηκαν, δανείστηκαν, δόθηκαν, πρέπει να ήταν πάνω από χίλιες, χίλιες πεντακόσιες! Δεν ήξερα ποια να πρωτοβάλω.

 

 

Τι έχετε να πείτε για τις αφίσες σας που ντύνουν το Δέντρο καφέ;

Οι περισσότερες ειναι καλλιτεχνικές, ή για διάφορα δρώμενα που γινόντουσαν. Με εντυπωσίαζαν τα γραφικά πάρα πολύ. Εδώ τις βλέπω με μεγάλη χαρά!

 

Έχετε κάτι άλλο που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αγαπάτε την Τέχνη! Ηρεμεί, το ζεν στη δυτική Ευρώπη είναι η Τέχνη ! Είναι ένα είδος διαλογισμού για τον πολιτισμό μας!

 

 

Ο κύριος Πουσκουλούς με την Αγορίτσα Αγραφίωτου