Δέντρο, Loukoumi Bar, ρούχα, vintage, second hand, Athens

 

Ποιός έκανε τα ρούχα μου;  Πώς δημιουργήθηκε το Vintage κομμάτι που φοράω; Ποιά να είναι άραγε η ιστορία του πριν φτάσει στα δικά μου χέρια;

Ένα Vintage ρούχο μπορεί να επηρεάσει τόσο το μυαλό όσο την οικονομία και το περιβάλλον. Είναι ένας τρόπος να γίνουμε πιο προσεκτικοί, ανατρεπτικοί και βιώσιμοι.

Με την αγορά Vintage και χειροποίητων υλικών χαμηλώνουμε τους ρυθμούς της ταχείας μόδας ώστε να ελαττωθεί έστω και σε μικρό βαθμό ο καταιγισμός των βιομηχανιών. Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να αγαπάμε τα ρούχα μας, αλλά  να βρίσκουμε έναν εύκολο τρόπο να μειώσουμε τα απόβλητα που απειλούν το περιβάλλον. Αυτό έιναι και το ηχυρό μήνυμα της βιώσιμης μόδας… Μέσα από αυτόν τον κόσμο ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το δικό του χαρακτήρα στο ντύσιμο και όχι τη μαζοποίηση της σημερινης εποχής. Έτσι γινόμαστε οι στυλίστες του εαυτού μας. Η βιώσιμη μόδα μπόρεί να αποκτήσει προσωπικό στυλ και να γίνει τέχνη!

vintage second hand dress red woman
vintage red dress

Πιο συγκεκριμένα, στις μέρες μας η παραγωγή ενδυμάτων είναι ταχύτερη και πιο φθηνή από ποτέ, με αποτέλεσμα λιγότερα δικαιώματα, μείωση μισθών των εργαζομένων αλλά και του βιωτικού επιπέδου.

Ακόμα για την κατασκευή ενός νέου ρούχου αποβάλλονται και μολύνουν το περιβάλλον μεγάλο ποσοστό από χημικές ουσίες…

Ίσως σου ακούγονται λίγο θλιβερά όλα αυτά αλλά υπάρχουν και τα καλά νέα που θα μας κάνουν να ξεφυγουμε λίγο από αυτό το σύστημα.

Τη λύση λοιπόν δίνουν τα Vintage Shop αφού φορώντας τέτοια  ρούχα αποφεύγουμε τη σπατάλη (υλική και οικονομική)  και δίνουμε ξανά ζωή σε ένα κομμάτι που διαφορετικά θα κατέληγε άδικα  στα σκουπίδια. Τα θετικά μεχρι στιγμής είναι δύο, έχω όμως και τρίτο το οποίο λέει ότι τα παλαιότερα ρούχα είνα συνήθως καλύτερα από τις εκδόσεις της μαζικής παραγωγής που προωθείται σήμερα…

 

Γι’ αυτό λοιπόν, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να στηριχτείς στο προσωπικό σου στυλ παρά σε εφήμερες τάσεις χωρίς προσωπικότητα. Δεδομένου ότι τα Vintage καλύπτουν μία τεράστια ποικιλία από τάσεις και εποχές είνα εύκολο να βρεις μοναδικά κομμάτια που ταιριάζουν σε κάθε γούστο.

 

Εάν όλοι μας επιλέξουμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε στ’αλήθεια να προκαλέσουμε μια ουσιαστική αλλαγή…    

 

 

 

YΓ: Διάβασε επίσης εδώ για τις αρχές του δίκαιου εμπορείου που συνδέεται με το παραπάνω κείμενο.