Βελονισμός, ομοιοπαθητική, οστεοπαθητική, φυτοθεραπεία, ωτοβελονισμός, φυσική ιατρική, μεσοθεραπεία. Οι λεγόμενες ήπιες ή εναλλακτικές Ιατρικές μέθοδοι έχουν πάψει να αποτελούν θεραπευτικές ιδιαιτερότητες. Μισό αιώνα μετά το πρώτο μεγάλο κύμα διάδοσής τους στις μεγάλες Δυτικές χώρες ο τρόπος άσκησής τους παραμένει άνισος, οι μύθοι για το καλό ή το κακό επιβιώνουν, ενώ γύρω τους μαίνονται μάχες συμφερόντων, νοοτροπιών, ακόμη και θρησκευτικών αντιλήψεων. Καιρός να δούμε σοβαρά αλήθειες και ψέματα, να αποτιμήσουμε οφέλη και κινδύνους, να προτείνουμε κανόνες και βέλτιστες πρακτικές, ώστε να ωφεληθεί ο τελικός ενδιαφερόμενος: ο ασθενής, αλλά και ο υγιής.

Ο ομιλητής συντονιστής των διαλέξεων Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Παρισίων, φιλοξενεί στις τρεις τελευταίες συναντήσεις την Μαρία Αρ. Μποτσιβάλη, χημικό, Δρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επιστημονική συνεργάτιδα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με συζητήσεις για συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αρωματικά φυτά) και βασικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο. Η σειρά των διαλέξεων πραγματοποιείται και με την συνεργασία του εργαστηρίου φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Μαρία Αρ. Μποτσιβάλη είναι Χημικός, Δρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College of Science and Technology). τ. Διευθύντρια Τροφίμων στην κεντρική υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους και πρωτεργάτης του ΚώδικαΤροφίμων. Επιστημονική συνεργάτις στο  Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών ( Institute of Biology, Pharmaceutical Chemistry and Biotechnology). Συμμετοχή σε σειρά Kοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων, ESBIO, COPHES, ECNIS, NewGeneris, Envirogenomarkers, Exposomics. Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατος τομέας Επιγενετικοί μηχανισμοί/Διατροφή. Ενδιαφέρεται για την μετάδοση των τελευταίων επιστημονικών γνώσεων για την σχέση της διατροφής με την υγεία, μια στενή σχέση, πολύ παλιά και πολύ σύγχρονη. Παραδοσιακά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο (η βάση της μεσογειακής δίαιτας) ,τα πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, μέταλλα κ.ά), τα φαρμακευτικά/αρωματικά φυτά, τα λειτουργικά και τα προβιοτικά τρόφιμα, όλα μαζί δημιουργούν ένα πολύπλοκο μείγμα, η επωφελής χρήση του οποίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και γνώση.

Οπως έλεγε και ο Ιπποκράτης με μια σχηματική ταυτολογία «Το φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».